marți, 11 iunie 2013

Vincent Willem van Gogh

Vincent Willem van Gogh (30 martie 1853 – 29 iulie 1890) a fost un pictor post-impresionist olandez ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere.


Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe . Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte  
 Astăzi el este considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.




The rectory garden in Nuenen with Pond and Figures





Starry Night a fost pictat cand Vincent Van Gogh era internat in azilul de la Saint-Remy din cauza starii precare de sanatate. A fost pictat din memorie, aceasta fiind explicatia pentru care impactul emotional al capodoperei este mult mai puternic decat in alte lucrari din aceeasi perioada create de van Gogh.



Starry Night


In luna august 1888 Vincent van Gogh a inceput sa lucreze la o serie de picturi care "poate mai mult ca oricare alta pictura a sa, l-a facut celebru in intreaga lume" dupa cum spune Dr.Jan Hulsker. Seria este "Sunflowers".



Vase with Twelve Sunflowers


In timpul vietii, Van Gogh nu a cunoscut faima, vanzand un singur tablou : The Red Vineyard cu 400 franci, cu doar cateva luni inainte de a muri.
S-a stins la varsta de doar 37 ani, devenind dupa moarte, unul dintre cei mai apreciati pictori ai lumii.


The Red Vineyard

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu